jllogo

Ринок землі відкрито

В ніч з 30 на 31 березня Верховна Рада прийняла закон, що відкрив ринок землі.
За таке рішення проголосували 259 народних депутатів.
Нагадаємо, що відкриття ринку землі було однією із вимог для продовження співпраці із Міжнародним валютним фондом (МВФ).
🔵ЩО ЦЕ ЗМІНЮЄ?
Із 01.07.2021 року відміняється дія мораторію на продаж аграрної землі (сільськогосподарської).
В перші 2 роки буде діяти обмеження на купівлю землі в одні руки – не більше 100 га. З 2023 року обмеження буде до 10 га в одні руки.
🔵ХТО МАЄ ПРАВО КУПИТИ? З 2021 по 2023 рік право на покупку землі буде ЛИШЕ у фізичних осіб. Юридичним особам (спілкам, фірмам) купівля заборонена.
В цей же період (2021-2023 роки) заборонено продаж державної та комунальної землі. Банки не зможуть купувати землю, лише брати у заставу.
🔵ІНОЗЕМЦІ. Про надання права іноземцям купувати землю буде вирішено на референдумі. Також, у будь-якому разі іноземцям заборонено купувати землю, що знаходиться ближче 50 км від державного кордону України.
🔵ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО НА КУПІВЛЮ. Переважне право на купівлю землі є у орендатора. Орендатор має можливість передати майнове право на купівлю ділянки іншій особі, але про це має повідомити власника ділянки.
🔵МІНІМАЛЬНА ЦІНА. Не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року. Розрахунок виключно безготівковий з перевіркою походження коштів.