jllogo

Карантин. Протокол 44-3

З метою скорочення темпів поширення коронавірусної хвороби Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) доповнено статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей».
Згідно із цією статтею штраф для людини може становити від 17 000 до 34 000 грн. (для посадових осіб від 34 000 до 170 000грн.)
За що штрафують на таку суму та чи мають право це робити розберемося далі.
В інтернеті повно відео затримання працівниками поліції громадян, що на їх думку порушують правила карантину, не рідко із застосуванням фізичної сили. ПРОТЕ, адміністративне затримання дозволяється здійснювати лише у чітко визначених обставинах, які прописано у ст. 262 КУпАП. І в цій статті ВІДСУТНЯ згадка про правопорушення, передбачене статтею 44-3 (порушення правил щодо карантину). Підставами для затримання можуть стати:
✔️ Якщо потенційний порушник не має при собі документів, що посвідчують його особу (тому рекомендуємо мати при собі паспорт);
✔️ Якщо скласти протокол на місці вчинення правопорушення немає можливості.
При складанні протоколів представники поліції досить часто допускають порушення та ініціюють неправомірне притягнення осіб до відповідальності.
Притягувати чи не притягувати особу до відповідальності за порушення правил карантину вирішує СУД, він же обирає розмір штрафу.
Протокол має відповідати вимогам 256 статті КУпАП. Як свідчить судова практика, порушення поліцейськими цих вимог стає причиною ВІДМОВИ У НАКЛАДЕННІ ШТРАФУ. Протоколи із суду направляють на доопрацювання поліції або взагалі звільняє особу від адміністративної відповідальності (штрафу) обмежуючись усним зауваженням.
Основною помилкою поліцейських при складанні протоколів стало НЕнаведення конкретного нормативно правового акту, яким встановлюються відповідні правила та яких особа, що притягається до відповідальності не дотрималася. Поліцейські повинні посилатися окрім постанови Кабміну ще й на рішення відповідних органів місцевого самоврядування.
Помітивши порушення з боку громадянина, представники поліції можуть вимагати від нього документ, що посвідчить особу громадянина та скласти протокол. Якщо Ви маєте при собі такий документ та не перешкоджаєте складанню протоколу жодного затримання, а особливо із застосуванням сили, і бути не може. Такі неправомірні дії потім можна буде оскаржити.
Також, ще на моменті складання протоколу ви маєте право отримати правову допомогу. Тобто, можна сміливо дзвонити знайомому юристу та спитати що написати за таких обставин у поясненні. Сфотографуйте службові посвідчення, або перепишіть все, що в них написано. Не поспішайте.
Та пам’ятайте, сперечатися із поліцейськими про конституційність постанови Кабміну чи правомірність їх дій при складанні протоколу – марна справа. Збережіть свої доводи для суду, високий шанс зекономити 17 тис. грн!