jllogo

Адвокат Роман Лихачов: як органам місцевого самоврядування реагувати на вимоги правоохоронців про надання документів

Досить часто до органів місцевого самоврядування з запитами про надання документів звертаються правоохоронні органи. Особливо активно про надання численних документів в стислий термін до органів місцевого самоврядування звертається Департамент стратегічних розслідувань Управління стратегічних розслідувань кожної з областей. Необхідність надання вказаних документів представники цього державного органу обґрунтовують, як правило, вжиттям заходів з метою виявлення та припинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» з посиланням на норми п. 6 Положення про Національну поліцію України. Якщо Ви уважно ознайомитесь зі змістом їх листів, то з посиланням на законодавство у відповіді радимо вказати наступне:

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень визначає ЗУ «Про запобігання корупції» від 14.10.2014р. № 1700-VII (далі — Закон №1700-VII).

Згідно ст. 11 Закону №1700-VII виключно Національному агентству з питань запобігання корупції належать повноваження щодо: проведення аналізу стану запобігання та протидії корупції в Україні, діяльності державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у сфері запобігання та протидії корупції; здійснення моніторингу, координації та оцінки ефективності виконання Антикорупційної стратегії; здійснення моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань, зокрема, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб; здійснення в порядку, визначеному цим Законом, контролю та перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Положеннями ст.12 Закону №1700-VII визначено, що для виконання своїх повноважень, у тому числі й зазначених вище, Національному агентству з питань запобігання корупції надано ряд прав, зокрема: одержувати в установленому законом порядку за письмовими запитами від державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та їх посадових осіб, громадян та їх об’єднань інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань; проводити перевірки організації роботи із запобігання і виявлення корупції в державних органах, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, зокрема щодо підготовки та виконання антикорупційних програм; отримувати від осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, письмові пояснення з приводу обставин, що можуть свідчити про порушення правил етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших вимог та обмежень, передбачених цим Законом, щодо достовірності відомостей, зазначених у деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Порядок проведення передбачених Законом України «Про запобігання корупції» видів контролю, а також повної перевірки декларації визначається Національним агентством (ч.3 ст.48 Закону №1700-VII).

Відповідно до ч.3 ст.65 Закону «Про запобігання корупції» встановлено, що з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконанню вимог цього Закону в інший спосіб, за поданням спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції або приписом Національного агентства з питань запобігання корупції рішенням керівника органу, підприємства, установи, організації, в якому працює особа, яка вчинила таке правопорушення, проводиться службове розслідування в порядку, визначеному КМУ.

Щодо виконання обов’язку, передбаченого ст.251 КУпАП щодо збирання доказів, вважаю за необхідне зазначити, що застосування вищевказаних норм є наявність факту вчинення адміністративного правопорушення конкретною особою, в той час як вказані положення законодавства не наділяють органи Національної поліції України повноваженнями щодо витребування будь-якої інформації чи документів з метою перевірки дотримання  особами вимог законодавства та можливого виявлення (чи не виявлення) порушень, які можуть містити ознаки адміністративного правопорушення.

У разі якщо представниками цього державного органу не надано підтвердження про наявність розпочатого провадження в справі про адміністративне правопорушення відносно працівників або депутатів чи посадових осіб органу місцевого самоврядування, у Департаменту стратегічних розслідувань Управління стратегічних розслідувань відсутні повноваження щодо витребування в порядку КУпАП письмових пояснень та копій документів та наразі Управління стратегічних розслідувань не наділено повноваженнями запитувати інформацію визначену в таких  листах з метою проведення перевірки можливого порушення вимог та обмежень Закону України «Про запобігання корупції».

В кінці листа радимо вказати:

«….Водночас запевняємо, що орган місцевого самоврядування, суворо дотримуючись закону, з повагою ставлячись до правоохоронного органу, має бажання сприяти виконання всіх норм законодавства. У зв’язку з чим повідомляємо про свою готовність співпрацювати з органами влади в рамках закону та надання відповіді у разі належного запитувача….».

У разі виникнення юридичних питань або з метою укладання договору про юридичне обслуговування відповідного органу місцевого самоврядування  радимо звертатись до юридичної консультації адвоката Лихачова Романа Борисовича

 

Контакти

Тел.0675755939, 0936110690

Наш сайт http://jurist-lixachev.com/

Електронна пошта  lixa4ev.roman@gmail.com