jllogo

Право на земельну частку (пай) передано до місцевої ради

Адвокати Юридичної консультації Лихачова Романа Борисовича, які тривалий час співпрацюють із Савинською селищною радою, в судовому порядку визнали спадщину у вигляді права на земельну частку відумерлою.

На підставі рішення суду право на цю земельну частку перейшло до місцевої ради.

Так, вивчаючи документи, адвокатами нашою юридичної консультації було встановлено, що власниця сертифікату на право на земельну частку померла ще у 2008 році. На протязі 12 років спадщину після смерті власниці ніхто не приймав. З метою належного оформлення цього права нашими адвокатами було складено заяву про визнання спадщини відумерлою, передачі її у власність Савинської селищної ради та подано до суду.

Так, Балаклійський районний суд Харківської області задовольнив заяву подану від імені Савинської селищної ради та передав право на земельну частку (пай) у її власність (справа №610/735/20).  Таким чином, місцева рада зможе належно розпоряджатись цим майном в інтересах територіальної громади.

Наша Юридична консультація надає правову допомогу як органам місцевого самоврядування так і всім іншим особам, які потребують юридичного захисту.

Наші адвокати звертають увагу, що 01 січня 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» від від 10.07.2018 р. № 2498-VIII, яким внесено зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». Важливим нововведенням є те, що у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Така земля переходить у комунальну власність територіальної громади.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 року № 60-р «Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад», з 31 січня 2018 року повноваження щодо розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності перейшли від органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру до органів місцевого самоврядування. У подальшому означені землі передані у комунальну власність та наразі знаходяться у віданні відповідних об’єднаних територіальних громад.

Ми пропонуємо професійну правову допомогу: складання позовів, надання юридичних консультацій, представництво у судах всіх інстанцій, тощо. Індивідуальний підхід до кожного клієнта.

За довідками звертайтесь по тел.: 067-57-55-939; 093-96-42-977.