jllogo

Адвокати скасували штраф у півмільйона гривень

Адвокати Юридичної консультації Лихачова Р.Б. виграли справу у суді із податківцями

08 червня 2021 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив вимоги фізичної особи — підприємця до Головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (вул. Пушкінська, буд. 46,м. Харків,61057, 43983495) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення — рішення*.

Суд вирішив визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення — рішення Головного управління ДПС у Харківській області від 17.03.2021 року № 00034740710 за платежем адміністративні штрафи та штрафні санкцій за порушення законодавства у сфері виробництва та обліку алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального на загальну суму 500 000,00 грн.

У лютому 2021 року до Юридичної консультації Лихачова Р.Б. звернувся підприємець зі скаргою на дії представників Головного управління ДПС у Харківській області, які під час перевірки його діяльності прийняли податкове повідомлення — рішення від 17.03.2021 про застосування фінансових санкцій у вигляді штрафу на загальну суму 500 000 гривень .

Штрафні санкції накладені через нібито неналежне зберігання пального та відсутністю ліцензії на його зберігання.

Отже, на підставі висновків акта перевірки контролюючим органом прийнято податкове повідомлення — рішення від 17.03.2021 про застосування фінансових санкцій у вигляді штрафу на загальну суму 500 000 гривень .

Ознайомившись із матеріалами перевірки, адвокатами встановлено, що підприємцем за наведеною адресою не здійснюється зберігання пального, а придбане пальне відвантажується у паливні баки транспортних засобів, які мають достатній об`єм для вміщення отриманого палива.

Не погоджуючись із правомірністю податкового повідомлення-рішення, адвокатом Лихачовим Р.Б. подано від імені підприємця адміністративний позов про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення — рішення.

Судом під час розгляду справи встановлено, що при проведені перевірки підприємця представниками податкової служби жодних сховищ з пальним не виявлено та факт зберігання пального за зазначеною адресою не доведено.

Адвокат коментує:

«Враховуючи підстави, які слугували для висновку податкового органу, податковим органом не доведено належними та допустимим доказами, що підприємець відповідає підакцизним умовам згідно ч. 1 та ч. 8 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, напоїв, тютюнових виробів та пального».

З огляду на викладене, суд вислухав доводи сторін та прийшов до висновку про те, що відповідач, відповідно до ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, правомірність винесеного податкового повідомлення — рішення належним чином в суді не довів, у зв`язку з чим оскаржуване податкове повідомлення рішення підлягає скасуванню, а позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню».

 

*Посилання на рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/97693273

 

Автор: Юлія Марукян,

Юрист «Чугуївська правозахисна група»