jllogo

Суд визнав протиправним висновок військово-лікарської комісії про обмежену придатність особи з інвалідністю

📃Чоловік звернувся до суду із позовною заявою до військово-лікарської комісії про визнання протиправним та скасування рішення.

☝🏼Позовні вимоги обґрунтовані тим, що він є особою з інвалідністю ІІІ групи та 60 % втрати працездатності, має багато захворювань, у зв`язку із чим, у віці 40 років був звільнений з роботи за станом здоров`я.

🪖Після оголошення мобілізації до нього зателефонували працівники ТЦК та СП та запропонували з`явитися до вказаного територіального центру для проходження комісії з медичного огляду, за результатом якого його визнано непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним до військової служби у воєнний час.

📍На підставі наведеного, в березні 2022 року його було визнано придатним до військової служби в перший етап мобілізації.

📃Вказане рішення комісії мотивоване, у тому числі тим, що чоловік проходив військову службу у військовій частині під час оголошення часткової мобілізації у період з 01 квітня 2014 року по 16 березня 2015 року та мав гарний військовий досвід.

❌З даним висновком чоловік не погодився, оскільки воно суперечить дійсним обставинам справи.

☝🏼Він зазначив, що його не оглядали спеціалісти, а лише формально переписали діагнози та анкетні дані, а на численні звернення щодо проходження додаткових обстежень відповіді не отримав.

📎Крім цього, процедура проведення медичного огляду, зокрема, в частині послідовності здачі відповідних аналізів, була порушена.

⚖️Розглянувши матеріали справи, суд зазначив, що медичний огляд проводиться військово-лікарською комісією з метою визначення придатності, зокрема, до військово служби допризовників, призовників, військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти).

☝🏼Відповідно до вимог чинного законодавства призовники підлягають медичному огляду, після якого кожний лікар комісії записує в облікову картку призовника висновок про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до військової служби та підписує висновок із зазначенням свого прізвища та ініціалів і скріплює особистою печаткою.

📃За результатами медичного огляду лікар — член призовної комісії приймає підсумкове рішення щодо придатності призовника за станом здоров`я до військової служби та служби в тому чи іншому роді військ, що скріплюється його підписом та особистою печаткою лікаря.

❗️У зв’язку із наведеним суд скасував рішення військово — лікарської комісії та зобов’язав провести повторний медичний огляд.

Детальніше: рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду у справі №160/10359/22 від 03 жовтня 2022 року.

Підписуйтеся на сторінку в Telegram (https://t.me/advokatRomanLihachev) для того, щоб дізнаватися більше.