jllogo

Посилено кримінальну та адміністративну відповідальність військовослужбовців

⚡️Сьогодні, 24 січня 2023 року, Президент України Володимир Зеленський підписав закон України, яким вносяться зміни до Кримінального кодексу України (далі — КК України) щодо посилення відповідальності у разі вчинення військовослужбовцями в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці:

🔺невиконання наказу начальника (ст. 403 КК України),
🔺погрози або насильства щодо начальника (ст. 405 КК України),
🔺самовільного залишення військової частини або місця служби (ст. 407 КК України),
🔺дезертирства (ст. 408 КК України),
🔺самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю (ст. 429 КК України).

☝🏼По-перше, якщо раніше невиконання наказу начальника, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, каралося позбавленням волі від трьох до семи років, то тепер суди можуть призначати покарання строком від п’яти до восьми років.

☝🏼По-друге, суд не має права призначити більш м’яке покарання, ніж передбачене у вказаній статті. Наприклад, якщо військовослужбовець не виконав наказ начальника в умовах воєнного стану, яке карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років (зміни передбачають збільшення цього строку), то суд раніше мав право призначити покарання строком, меншим від трьох років, однак тепер такі повноваження у нього відсутні.

☝🏼По-третє, суд не має права звільнити військовослужбовця від відбування покарання з випробуванням у разі вчинення ним кримінальних правопорушень, зазначених вище. Наприклад, якщо раніше суд мав повноваження у разі невиконання наказу начальника призначити покарання і прийняти рішення про звільнення від його фактичного відбування з випробуванням, то на даний момент така можливість відсутня.

📎Крім цього, зміни вносяться в Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), якими збільшені строки та розміри покарань за:

▫️відмову від виконання законних вимог командира (начальника) (ст. 172-10 КУпАП),
▫️самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 172-11 КУпАП),
▫️необережне знищення або пошкодження військового майна (ст. 172-12 КУпАП),
▫️зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем (ст. 172-13 КУпАП),
▫️перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ст. 172-14 КУпАП),
▫️недбале ставлення до військової служби (ст. 172-15 КУпАП),
бездіяльність військової влади (ст. 172-16 КУпАП),
▫️порушення правил несення бойового чергування (ст. 172-17 КУпАП),
▫️порушення правил несення прикордонної служби (ст. 172-18 КУпАП),
▫️порушення правил поводження зі зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення (ст. 172-19 КУпАП),
▫️розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів (ст. 172-20 КУпАП).

❗️Важливо! Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Детальніше: Закон України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці” від 13.12.2022 року № 2839-IX.

Підписуйтеся на сторінку в Telegram (https://t.me/advokatRomanLihachev) для того, щоб дізнаватися більше та долучитися до обговорення.

Чи погоджуєтеся Ви із вказаними змінами?