jllogo

Виконавча служба зобов’яже Кабмін розробити Порядок одержання позики для військових

22.08.2017 року Київським апеляційним адміністративним судом було залишено в силі постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, якою позов учасника бойових дій, громадянина України О. до Кабінету Міністрів України було задоволено. Суд зобов’язав Кабінет Міністрів України розробити Порядок одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV внесено зміни, зокрема, у ч. 1 ст. 12 вказаного Закону, а саме: « 15) одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України», але вказаного порядку впродовж більше 10 років так і не було затверджено, що позбавило громадянина О., як учасника бойових дій, права отримати відповідну позику.

Завдяки правозахисникам Чугуївської правозахисної групи, громадянин О. спромігся визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України та зобов’язати вчинити дії з реалізації положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV.

Наразі відкрито виконавче провадження за виконавчим листом Окружного адміністративного суду міста Києва.