jllogo

Юристи Ресурсного центру в суді захищають права селян-власників земельних ділянок та паїв

У квітні 2018 року до адвокатів Ресурсного центру захисту прав селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) звернулася мешканка с. Велика Бабка Чугуївського району Харківської області, громадянка П.

Селянка П., маючи намір оформити право на спадщину за заповітом, який склала її двоюрідна бабуся, звернулася до нотаріуса. Проте, в нотаріальній конторі селянці П. відмовили у видачі свідоцтва на право на спадщину за заповітом.

Юрист Ресурсного центру захисту прав селян, Роман Борисович Лихачов, досвідчений адвокат зі спадкових справ, заступник голови Чугуївської правозахисної групи, надав громадянці П. безкоштовну юридичну консультацію. В результаті пояснень, які надала селянка П., адвокат виявив, що для визнання за П. права власності на спадкове майно, належне їй в порядку спадкування за заповітом після смерті двоюрідної бабусі П., необхідно скласти відповідну позовну заяву до Чугуївського міського суду Харківської області.

Адвокатом було складено позовну заяву, в якій суду було надано необхідні та достатні докази, які підтверджують, зокрема, факт прийняття селянкою П. спадщини за заповітом після смерті її двоюрідної бабусі. Справа виявилася складною, але дуже цікавою для практики Ресурсного центру захисту прав селян. Адвокат Р. Б. Лихачов на засадах pro bono представляв інтереси позивача, селянки П., в судових засіданнях у Чугуївському міському суді Харківської області.

В результаті розгляду справи за позовом селянки П. суд задовольнив позовну заяву в повному обсязі та визнав за П. право на спадкове майно, яке складається з ½ частини права на пай, розміром 8,53 умовних кадастрових гектарів, який перебуває у колективній власності КСП імені Леніна, село Велика Бабка Чугуївського району Харківської області.

Завдяки правосудному рішенню, селянка отримала можливість надавати належну їй за заповітом ½ частину паю в оренду сільськогосподарським товаровиробникам. Тепер П. буде стабільно отримувати плату від орендаря, а в бюджет Чугуївського району Харківщини надходитимуть кошти за рахунок плати за надання цього паю в оренду місцевому фермеру.

Зі змістом рішення Чугуївського міського суду за позовом громадянки П. можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/73627115

Проект «Захист прав селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) у Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському, Вовчанському, Дворічанському, Великобурлуцькому районах Харківської області, подолання корупції у сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

This project was supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.