jllogo

Юристи Ресурсного центру захищають права селян-власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) в судах

У травні 2018 року до юристів Ресурсного центру захисту прав селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) звернулася громадянка К., представник селянина Т.

К. розповіла юристам Ресурсного центру, що 1989 року бабуся селянина Т., селянка Т. П., склала заповіт, згідно з яким усе належне їй майно заповідала своєму внукові – селянину Т.

У 1996 році селянка Т. П. померла. До складу спадщини, яка відкрилася після смерті селянки Т. П., входило, зокрема, право на земельну частку (пай) розміром 8,53 умовних кадастрових гектарів, яке належало спадкодавиці на підставі відповідного правовстановлюючого документу.

Але коли селянин Т. звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва на право на відповідну спадщину, то йому було відмовлено, оскільки, по-перше, селянин Т. не надав нотаріусу докази прийняття спадщини (тобто, за чинним на час відкриття спадщини цивільним законодавством, доказів вступу у володіння спадковим майном) та, по-друге, через те, що у правовстановлюючому документі на ім’я Т. П. була помилка в написанні імені останньої.

Юристи Ресурсного центру надали суду докази, які мають значення для вирішення справи на користь селянина Т., і суд задовольнив позовну вимогу в повному обсязі, визнавши за селянином Т. право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом після смерті його бабусі – селянки Т. П.

Завдяки правосудному рішенню Чугуївського міського суду Харківської області громадянин Т. зможе надавати своє право на земельну частку (пай) в оренду аграріям, отримувати від орендаря орендну плату. Крім того, місцевий бюджет наповнюється коштами за рахунок сплати селянином Т. відповідного майнового податку як власника права на земельну частку (пай).

Зі змістом судового рішення у цій справі можна ознайомитися за посиланням:http://reyestr.court.gov.ua/Review/74835357

Проект «Захист прав селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) у Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському, Вовчанському, Дворічанському, Великобурлуцькому районах Харківської області, подолання корупції у сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

This project was supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.