jllogo

Юристи Ресурсного центру захищають права селян-власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) в судах

У квітні 2018 року до юристів Ресурсного центру захисту прав селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) звернулася громадянка К., представник громадянина М.

К. розповіла юристам Ресурсного центру, що мати громадянина М., селянка М.Т., проживала з 1984 року разом із селянином Г., який помер 2006 року; проте, після смерті селянина Г. М. Т. не оформила на себе спадщину, яка відкрилася після смерті селянина Г. і складалася, зокрема, із земельної ділянки площею 6,7363 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

2011 року померла селянка М. Т., мати громадянина М., і, через те, що остання за свого життя не оформила вказану спадщину на себе, громадянин М. тепер не в змозі оформити свої спадкові права на вказану землю через нотаріальну контору і змушений звернутися до суду за захистом своїх спадкових прав.

Юристи Ресурсного центру склали позовну заяву та в ході судового розгляду даної справи надали суду необхідні і достатні для задоволення позовних вимог громадянина М. докази.

Завдяки цьому суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі та визнав за громадянином М., в інтересах якого діяла громадянка К., право власності на вказану земельну ділянку, яка належала селянину Г., в порядку спадкування за законом після смерті М. Т.

Завдяки правосудному рішенню Чугуївського міського суду Харківської області громадянин М. зможе надавати цю землю в оренду суб’єктам аграрної господарської діяльності, отримувати від орендаря орендну плату. Крім того, місцевий бюджет наповнюється коштами за рахунок сплати громадянином М. податку на землю.

Зі змістом судового рішення у цій справі можна ознайомитися за посиланням:http://reyestr.court.gov.ua/Review/74502856

Проект «Захист прав селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв) у Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському, Вовчанському, Дворічанському, Великобурлуцькому районах Харківської області, подолання корупції у сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

This project was supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.