jllogo

Оформлення документів на земельну ділянку

На сьогодні документом, що посвідчує право власності є свідоцтво на право власності. У разі потреби, підтвердити своє право власності на земельну ділянку можна й витягом: з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або Державного земельного кадастру.
Зазначимо, що державні акти, видані до 1 січня 2013 року, залишаються чинними й надалі посвідчуватимуть права на земельні ділянки.
Крім того для посвідчення права власності на земельну ділянку чи права користування нею потрібно мати такі документи:
— державний акт;
— витяг про реєстрацію права на ділянку;
— свідоцтво про право власності;
— договір оренди;
— договір суперфіцію.
Земельні ділянки, які використовуються громадянами та юридичними особами без правовстановлюючих документів та без прийнятих щодо цих ділянок рішень органів влади, вважаються такими, що використовуються самовільно.
На даний час, в основі ведення Державного земельного кадастру стоїть Національна кадастрова система, відповідно до якої земельні ділянки, які не пройшли державну реєстрацію, вважаються вільними і можуть бути надані іншим особам відповідно до Закону.
Тож, щоб уникнути подальших проблем кожний землекористувач повинен впорядкувати земельні відносини шляхом оформлення правовстановлюючих документів на землю.
Для полегшення цього завдання зверніться за консультацією до адвоката.