jllogo

Як працюватимуть заклади охорони здоров’я у 2020 році

У 2020 році всі державні та комунальні медичні заклади отримуватимуть кошти за договорами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).
Зараз таким чином працюють заклади первинної допомоги. У 2020-му ж році будуть працювати й заклади, що надають вторинну допомогу.
ЯКІ ПОСЛУГИ ДЕРЖАВА ВИОКРЕМИЛА ЯК ПРІОРИТЕТНІ?
До таких віднесли:
— пологи та неонатальна допомога;
— лікування мозкових інсультів
— лікування гострих інфарктів міокарда
— ендоскопічні обстеження для раннього виявлення раку.
Найголовніше питання, що хвилює громадськість:
ЧИ ЗМОЖУТЬ ПАЦІЄНТИ, ЯКІ НЕ ПОДАЛИ ДЕКЛАРАЦІЇ (НЕ ОБРАЛИ ЛІКАРЯ ПЕРВИНКИ), ОТРИМАТИ СПЕЦІАЛІЗОВАНУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ З 2020 РОКУ?
Без направлення вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу відповідно до медичних показань надають безоплатно заклади охорони здоров’я, з якими укладено договори про медичне обслуговування населення, пацієнтам, які звернулися до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога, та пацієнтам із хронічними захворюваннями, які перебувають на диспансерному обліку в цьому закладі охорони здоров’я. Також без направлення безоплатно надається медична допомога при невідкладному стані.
Щоб отримати планову медичну допомогу, необхідне направлення від лікаря первинної допомоги, якого пацієнт обрав за декларацією, або від лікуючого лікаря.